Eandis gaat door met Chinadeal

Eandis behoudt haar vertrouwen in de overeenkomst met State Grid Europe Ltd (SGEL). Daarmee reageert de netbeheerder op de brief die gisteren voor heel wat ophef stuurde. Daarin werd toen nog door een anonieme bron advies gegeven om de deal tussen Eandis en State Grid niet te laten doorgaan uit vrees voor inmenging van de Chinese Staat in klantengegevens.

"We behouden het vertrouwen in Eandis"
"State Grid zal absoluut niet aan gegevens van klanten kunnen geraken. Het bedrijf wordt een financiële partner en geen operationele. We zijn in heel de procedure nooit gecontacteerd door de Staatsveiligheid en we zijn tot op heden nog niet in kennis gesteld van het schrijven. We behouden het vertrouwen in onze deal." Dat zegt Simon Van Wijmeersch van Eandis.

Kan de deal nog gestopt worden?
Als het van Eandis afhangt, gaat de deal gewoon door. Is er nog een manier waarop de Chinese investeerder zich niet kan inkopen? “In principe kan de Vlaamse regering de deal nog tegenhouden. Zo is het onlangs nog in Australië gebeurd; State Grid wou zich daar inkopen in een distributienetbeheerder. De Australische regering hield dat toen tegen", legt VTM NIEUWS-journalist Karen De Vis.

Zover is het hier nog niet, minister-president Geert Bourgeois blijft erbij dat hij zich niet wil bemoeien en dat hij de beslissing wil overlaten aan de steden en gemeenten. Die hebben bijna allemaal al toegestemd. Het blijft wachten tot volgende week maandag, dan valt de definitieve beslissing op de algemene vergadering van Eandis", aldus De Vis.