Antwerpen keurt Eandis-deal goed

De Antwerpse stadsbestuur heeft met een nipte meerderheid de Eandis-deal goedgekeurd. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Voormalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) stemde tegen, de stemmen van de N-VA- en CD&V-raadsleden volstonden echter voor een goedkeuring. De brief aan verschillende ministers die vandaag opdook en waarin opgeroepen wordt tot "grote terughoudendheid" rond State Grid, werd door schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) doorverwezen naar de federale overheid.

Vanavond was er een debat over de veelbesproken mogelijke fusie tussen IMEA en Eandis in Antwerpen. Dit zou mogelijk een tariefverhoging met zich meebrengen voor de Antwerpenaar. Na de debatten werd er een stemming gehouden onder het Antwerpse stadsbestuur. Met 27 stemmen voor en 25 tegen werd de Eandis-deal maar net goedgekeurd

Grote verdeeldheid
De voorbije weken was ook in Atnwerpen de verdeeldheid rond de nakende Eandis-deal de voorbije weken groot. De lokale sp.a-afdeling trok vrijdag nog aan de alarmbel door onder meer te stellen dat een gemiddeld Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt 104 euro extra op zijn energiefactuur zou te zien krijgen na de noodzakelijke fusie van distributienetbeheerders, aangezien de erg lage distributienettarieven die nu in Antwerpen gelden zouden moeten opgaan in één globaal tarief.

Het stadsbestuur verweet de oppositie bij monde van schepen Kennis dat ze onnodig angst zaaiden. Kennis herhaalde dat hij de opschortende voorwaarde voor de fusie, namelijk dat er regionale tariefverschillen moeten blijven, "niet zal lossen". "Al bij al is dit een goede deal op financieel vlak en de Chinezen zullen maar 5,8 procent van de stemmen in de raden van bestuur krijgen", zei hij nog.

Brief aan ministers
Voormalig minister van Energie Turtelboom kon zich niet vinden in het vermeende gegarandeerd rendement van vier procent voor State Grid. N-VA stemde wel voor en coalitiepartner CD&V toonde zich solidair zonder de deal uitgebreid te verdedigen. Groen-gemeenteraadslid Wouter Van Besien wilde het debat en de stemming nog laten uitstellen vanwege de opgedoken brief aan verschillende ministers die waarschuwt voor de banden tussen State Grid en de Chinese overheid, de Communistische Partij en het Chinese leger. De Wever wilde daar echter niet van weten en schepen Kennis stelde op zijn beurt dat de federale overheid zich daarover moet buigen en niet de Antwerpse gemeenteraad.