Deze brief zet Eandis-deal op de helling

In een brief aan verschillende ministers wordt gewaarschuwd voor de mogelijke risico's van een verkoop van Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid. In de brief, waar VTM NIEUWS beslag op kon leggen, wordt gewaarschuwd voor de banden tussen State Grid en de Chinese overheid, de Communistische Partij en het Chinese leger.

De afzender, die anoniem wenst te blijven, dringt daarom aan op "grote terughoudendheid" voor een investering van State Grid in ons elektriciteitsnetwerk. Wellicht is dit de "gevoelige nieuwe informatie" waar minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld)gisterenavond naar verwees.

Tommelein liet eerder weten dat hij gisterenavond wel de gemeenteraad van Oostende zou voorzitten. "Maar hij zal niet deelnemen aan het debat over Eandis. Hij beschikt namelijk over gevoelige nieuwe informatie waarvan hij de oorsprong niet kan of mag meedelen", zo luidde het in een cryptische boodschap van het kabinet-Tommelein.

Staatsbedrijf
Wellicht gaat het om een brief die verstuurd is naar verschillende ministers en waarin gewaarschuwd wordt voor de achtergrond van State Grid. State Grid moet als staatsbedrijf verantwoording afleggen aan de Staatsraad. "De factor worden de grote beleidslijnen van dergelijke bedrijven uitgezet door de Chinese staat en dus door de Chinese Communistische Partij."

Volgens de brief is State Grid eerder deze zomer ook al "in opspraak gekomen na de afwijzing van een investering door Australië". "De Australische overheid blokkeerde een op handen zijnde deal in het belang van de nationale veiligheid", luidt het.

Verder zou State Grid volgens de brief banden hebben met de Chinese inlichtingendiensten en is een dochteronderneming (met name China Electric Power Institute) "nauw verbonden met het Chinese leger". "Behalve een risico op inmenging vanwege de Chinese overheid houdt deze overname dus ook een risico in dat technologie van Eandis bij het Chinese leger terecht zou komen", staat er. Omdat het elektriciteitsnetwerk een strategische sector is, wordt in de brief gepleit voor "grote terughoudendheid" voor de investering van State Grid.

Deal lijkt onmogelijk
"Verschillende Vlaamse ministers hebben een brief ontvangen van een officiële instantie waarin staat dat die deal met de Chinezen goed fout zit", zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. "Als wat er in de brief staat correct is, is het onmogelijk om met die Chinezen in Eandis te stappen."