Deze sprinkhaan zit nu ook in Vlaanderen

Vlaanderen heeft er een nieuwe sprinkhaansoort bij, de ‘grote spitskop’. Dat meldt Natuurpunt. Het insect is nog maar vier keer in Wallonië gezien en heeft nu ook Vlaanderen ontdekt. 

De sprinkhaansoort is van oorsprong een Centraal- en Zuid-Europese soort. Het insect is nog maar vier keer in Wallonië gezien en op 19 september zat het voor het eerst in Vlaanderen. In een voortuin in Diepenbeek werd een zingend mannetje van de soort ontdekt.

"Het dier zat in een zone die niet gemaaid was. Dit geldt in het algemeen voor vele sprinkhanen, vooral voor de sabelsprinkhanen: ze hebben nood aan hogere, niet gemaaide vegetaties en mijden kort gemaaide gazons. Grote spitskoppen houden zich in hun natuurlijke leefgebieden in het zuiden vooral op langs rivieroevers, in vochtige, hoge vegetaties."

Zes centimeter
"De grote spitskop is een forse, slanke, lichtgroene sabelsprinkhaan met een typische spitse kop", zegt Jorg Lambrechts van Natuurpunt. "De grote spitskop wordt tot zes centimeter lang. De dieren hebben zeer lange vleugels en kunnen goed vliegen."

De voorbije twee decennia werd ons land overspoeld door zuiderse soorten. Door een wijzigend klimaat kunnen warmteminnende vlinders, libellen, vogels en planten zich almaar beter in België handhaven, merkt Natuurpunt op.

Foto: Kristijn Swinnen