Julie Baekelandt is Lady Chef of the Year

Julie Baekelandt, zaakvoerster van restaurant C-Jules in Zottegem, is verkozen tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2016. Dat maakt de organisatie bekend.

Julie Baekelandt krijgt de titel na een evaluatie door zowel een vakjury als het publiek. De 30-jarige chef neemt de titel over van Anne-Sophie Breysem van De Kwizien uit Hasselt. "Ik hoopte al vier jaar op de titel en nu is het zover, ik kan niet wachten om mijn jaar als Lady Chef te beginnen", reageert Baekelandt. "Het zal een erg boeiend jaar worden. Ik krijg de kans om topproducten te ontdekken, zal vaker in de kijker staan. Het wordt een druk jaar, maar dat heb ik er graag voor over."

De titel 'Lady Chef of the Year' wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en vrouwelijke finesse in de keuken.

Culinaire uitdaging
Thema van de culinaire uitdaging dit jaar was 'contrast': klassieke producten in een moderne keuken. Baekelandt vertaalde dat door Gressingham eendenfilet te combineren met geitenkaas en rode biet. Voor het hoofdgerecht combineerde ze een minder evidente versnijding van Welsh lamsvlees met groenten en yoghurt.

De best vrouwelijke kok van het jaar studeerde aan Ter Groene Poorte in Brugge en bouwde haar carrière grotendeels op bij Wout Bru in de Provence. Ze werkt ook nog in Hotel Cheval Blanc (Courchevel), Graanmarkt 13 (Antwerpen) en Brasserie Vinois (Sint-Martens-Latem). De ervaring die ze bij Wout Bru en Seppe Nobels opdeed, past in de omschrijving van haar eigen keuken: "zuiders, met Provençaalse invloeden".

Kookrubriek
Eind 2014, nog geen jaar na de start van het restaurant dat ze ruim twee jaar met Cédric Maes uitbaatte, haalde C-Jules al een 14 op 20 bij Gault&Millau. Julie Baekelandt heeft sinds 2015 ook haar kookrubriek op het kookkanaal Njam!.