45-plussers vaker geweigerd voor job

Interfederaal gelijkekansencentrum Unia heeft de afgelopen maanden fors meer dossiers geopend voor leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. De organisatie start daarom een digitale campagne tegen vooroordelen.

"Vijftigplussers zijn niet mee met de technologie en jongeren zijn te lui om te werken, dat zijn vooroordelen waar die leeftijdsgroepen nog steeds tegenop moeten boksen", zegt Unia. De organisatie ziet een stijging van het aantal dossiers. Waar er vorig jaar in totaal 45 dossiers geopend werden, zijn dat er dit jaar al 74. Bijna de helft daarvan kwam er door een sollicitatie. "Mensen krijgen dan te horen dat ze niet in aanmerking komen wegens hun leeftijd."

Oudere werknemers
Vooral oudere werknemers trekken aan het kortste eind. Bijna zes op de tien van de tot nu toe geopende dossiers gaan over 45-plussers, zegt Els Keytsman, directeur van Unia, maar ook jongeren signaleren mogelijke discriminatie. "Dan gaat het voornamelijk over vacatures met leeftijdsbeperkingen waardoor iemand van 26 al uit de boot valt." Bij oudere sollicitanten spelen de loonkosten, maar evengoed de perceptie van werkgevers.

Campagne
Unia wil een en ander aankaarten met een campagne en zet daarvoor posters en banners op websites die vooral door werkzoekenden bezocht worden. "De campagne heeft een ironische toon. Zo willen we de aandacht trekken. Veel mensen weten niet dat leeftijd een beschermd criterium is door de antidiscriminatiewet", aldus Keytsman "Met deze digitale campagne willen we hen bewust maken van hun rechten en informeren dat ze terecht kunnen bij Unia met vragen."

Dovy Keukens
In mei dit jaar werd Dovy Keukens nog veroordeeld omdat het een 59-jarige kandidaat enkel vanwege zijn leeftijd niet had uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. De rechtbank veegde het argument van Dovy Keukens - dat oudere werknemers moeite hebben met de gebruikte softwareprogramma's - van tafel. De rechter veroordeelde de werkgever tot een dwangsom van duizend euro per nieuwe inbreuk en een schadevergoeding voor het slachtoffer van 25.000 euro.

Strafbaar
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) waarschuwt de werkgevers: discrimineren op basis van leeftijd is strafbaar. Hij zal nu overleggen met werkgevers om uit te zoeken hoe ze hun bedrijven kunnen stimuleren om meer ouderen aan te nemen.