Nieuwe spitsstrook op E314 richting Lummen

Vanaf 2019 komt er een nieuwe spitsstrook op de E314 tussen Wilsele en Aarschot. Dat zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan VTM NIEUWS. Zijn daarmee alle problemen van de baan? Op dit moment verliezen pendelaars in de avondspits nog een halfuur en daar zou de spitsstrook verandering in moeten brengen.

Een spitsstrook is een extra rijstrook die wordt gecreëerd op de al bestaande pechstrook. De spitstrook is enkel toegankelijk bij druk verkeer. De spitsstrook is de vierde in België na die op de E313 richting Hasselt, de E40 richting Leuven en de E19 richting Breda.

Op plaatsen waar het verkeer tegen haar capaciteitsgrens zit, wordt bekeken hoe er een extra rijstrook kan gecreëerd worden. Meestal gebeurt dit op de al bestaande pechstrook, die wordt omgebouwd tot spitsstrook.

Helpt een spitsstrook?
"Op korte termijn verlicht een spitsstrook zeker de filedruk, maar het zorgt ervoor dat mensen weer vaker in de spits rijden en alternatieve wegen mijden om terug de snelweg te nemen," dat zegt professor Chris Tampere, verkeersexpert van de KU Leuven.

Te laat?
De investering is broodnodig, maar komt volgens sommige experts te laat. Er was al veel langer een probleem vanuit Brussel richting Leuven en Hasselt tijdens de avondspits. Twee jaar geleden kwam de spitsstrook op de E40, maar die loste de problemen toen niet op. De file verschoof gewoon naar de E314.

Weyts investeert in totaal vijftig miljoen euro in vlotter verkeer op de E314. De werken aan de spitstrook gaan in de zomer van 2017 van start en zouden voltooid moeten zijn in 2019. 

Vijfde spitsstrook
Er wordt intussen ook al onderzocht of er een vijfde spitsstrook komt op de E313 tussen Lummen en Beringen. Mobiliteitsorganisaties juichen die extra spitsstroken toe. Maar volgens Touring is er nog een grote inhaalbeweging nodig in ons land. "In Nederland zijn er 55 spitsstroken in gebruik. Dat heeft er dat de files met 35 procent zijn gedaald. Als we dat ook hier kunnen uitvoeren, kunnen we files eindelijk verkleinen", zegt Danny Smagghe van Touring.