Dag en nacht duren exact even lang vandaag

De dag en de nacht duren vandaag exact even lang. We krijgen met andere woorden exact evenveel zonuren als uren waarin er geen zonlicht is. Al sinds het begin van de zomer zijn de dagen weer aan het korten, maar nu is de winter écht op komst.

"Het fenomeen heeft alles te maken met de stand van de aarde tegenover de zon", vertelt Mark Van den Broeck van Volkssterrenwacht Urania aan VTM NIEUWS. "Twee keer per jaar is de dag exact even lang als de nacht, een keer in september en de andere keer in maart".

Het exacte moment verschilt elke keer, maar het eerste moment is steeds rond 22 maart wanneer de lente start en een tweede keer rond 22 september, de start van de herfst. "Vandaag is de zon opgekomen om 7.45 uur en zal ze weer ondergaan om 19u45 uur", vertelt Van den Broeck.

Equinox
Het is vandaag dus een soort Belgische equinox. Een equinox is een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Op het tijdstip van de equinox is de lengte van dag en nacht overal op aarde ruwweg gelijk en komt de zon precies in het oosten op. Een uitzondering hierop zijn de Noord- en Zuidpool. De echte equinox was op 22 september.

Korte dagen
Wanneer de winter eraan komt zeggen we wel eens dat de dagen aan het korten zijn, maar de dagen worden al korter vanaf het begin van de zomer. "De langste dag doet zich al voor in juni", vertelt VTM-weervrouw Jill Peeters. "Vanaf dan worden de dagen alweer korter. Vanaf 21 december krijgen we weer langere dagen met meer uren natuurlijk licht".