De 24 uur van Zolder met... zonnewagens

Op het circuit van Zolder is kort na 13 uur het startschot gegeven voor de '24 hours iLumen European Solar Challenge', een race waarin twaalf zonnewagens die gefabriceerd werden door universiteitsstudenten wereldwijd het opnemen tegen twee elektrische Tesla's. Een Belgisch team is van de partij: het Punch Powertrain Solar Team met studenten van de Leuvense Groep T, dat afhangt van de KU Leuven.

De deelnemende wagens moeten tijdens de race gedurende 24 uren zoveel mogelijk kilometers afleggen. Zowel de zonnewagens als de Tesla's mogen tijdens de race hun batterij twee keer opladen. "De teams van de zonnewagens zullen goed moeten afwegen wanneer zij opladen om de nacht te kunnen overbruggen. De Tesla's van hun kant moeten energiezuinig rijden. We willen met deze race onder meer aantonen dat de zonnewagens over een termijn van 24 uren mits gelijke regels de Tesla's wel degelijk aankunnen", aldus Thomas Voets, woordvoerder van de organisatoren.

Tweede plaats
Na bijna 3 uur race stond om 16 uur het Team PowerCore Suncruiser van de universiteit van het Duitse Bochum aan de leiding met 40 afgelegde rondes. Het Leuvense team stond tweede op 2 rondes en het Solar Team Twente derde op 3 rondes. De iLumen Tesla White was 6e met 35 rondes en de iLumen Tesla Grey 12e met 27 rondes.

De Leuvense studenten racen met de wagen waarmee een vorig team vier jaren geleden deelnam aan het tweede wereldkampioenschap in Australië. Het team is inmiddels gestart met de bouw van een eigen wagen waarmee het in oktober 2017 wil deelnemen aan deze prestigieuze race.