Geen vieruurtje? School voor rechter

Een vader uit Ieper eist een schadevergoeding van 250 euro per dag dat zijn dochter geen vieruurtje mag eten op school. Volgens de school De Mote is zo’n vieruurtje overbodig. De papa heeft het Gemeenschapsonderwijs (GO!) voor de rechter gesleept, staat te lezen in Het Nieuwsblad.

Volgens de school eten de kinderen al genoeg, “met ’s middags soep, boterhammen of een warme maaltijd en een dessert”, zo zegt directrice Nathalie Cornillie in de krant. En dus is een koek of stuk fruit anderhalfuur later niet nodig, oordeelt de school.

Kinderrechtenverdrag
Een oordeel dat aan de ouders is, zegt het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). Een misnoegde ouder heeft alvast actie ondernomen en stapt naar de rechter. Volgens de advocaat beroept de vader zich op het Kinderrechtenverdrag, waarin staat dat eten een fundamenteel grondrecht is.

Maar de school vindt de reactie overdreven. Het gaat om een proefproject dat eind september geëvalueerd zal worden. En “er waren infoavonden en briefjes voor de ouders”, verdedigt de school zich.

Tussendoortje of niet?
De vraag is of kinderen effectief zo veel tussendoortjes moeten eten of niet. Volgens het VIGeZ wel, dat maximaal drie tussendoortjes aanraadt. “Kinderen hebben een kleine maag en eten best wat gespreid om hun energie op peil te houden”, zegt een medewerker aan de krant. Andere experts verkiezen dan weer een evenwichtige lunch, dan kan het tussendoortje wel even wachten.