Fernand Huts duikt op in Bahama's Leaks

Fernand Huts, de topman en eigenaar van de logistieke groep Katoen Natie, is meer dan 15 jaar directeur geweest van de Bahamaanse vennootschap Zonamerica Limited. Ook zijn zoon Karl Huts en twee andere kaderleden, onder wie een financiële directeur, waren lang directeur bij de offshore. Dat schrijven De Tijd, Knack en Le Soir. De Bahama's Leaks is een wereldwijd gegevenslek over het belastingparadijs in de Atlantische Oceaan.

De topman stapte in 1998 in de offshore van de Uruguyaanse zakenman Orlando Dovat en dat jaar kocht hij ook een aandeel van 43,5 procent in de belastingvrije zone "Zonamerica" in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. Zonamerica uitbaten brengt Huts jaarlijks miljoenen op, aldus de drie media.

Belastingsconstructies
Huts' bedrijvenpark in Uruguay blijkt een draaischijf te zijn voor internationale belastingconstructies. Zonamerica duikt meer dan 9.100 keer op in de uitgelekte documenten van Panama Papers en Bahama's Leaks.

Huts stapte in 1998 ook samen met Dovat in twee Panamese genootschappen. Hij kreeg via een transactie met het trustfonds 'MontSaintMichel Trust' op het Franse eiland Guernsey aandelen van de Panamese vennootschappen. Die constructie bestaat nog steeds en de trust wordt nu beheerd door Intertrust, wat dan weer doet vermoeden dat de fondsen in Guernsey te maken hebben met kapitalen bij de vroegere Fortis Bank.

"Als zakenman werk ik steeds volledig conform de wettelijke regels", zegt Huts, verder onthoudt hij zich van commentaar.

Lees ook: 'Ook Neelie Kroes duikt op in Bahama's Leaks' en 'Dexia duikt op in Bahama's Leaks'