Binnenkort alcohol drinken zonder kater?

Een Britse wetenschapper, professor David Nutt, heeft een synthetische versie van alcohol ontwikkeld. Ethanol, de soort alcohol die in de meeste alcoholische dranken voorkomt, wordt nu gemaakt door suikerhoudende organische grondstoffen (zoals druiven of graansoorten) te laten gisten. De stof heeft, zoals velen al aan den lijve hebben ondervonden, heel wat negatieve bijwerkingen. De synthetische versie zou er weinig tot geen negatieve hebben.

De synthetische versie, waarvoor dus geen organische grondstoffen nodig zijn, zou voor een lichte roes zorgen, maar je kan er niet langdurig en zwaar dronken van worden. De hoeveelheid synthetische alcohol die je drinkt zou ook geen effect op de staat van dronkenschap hebben.

Slaapmiddel?
Het drankje is een afgeleide van de stof benzodiazepine. De stof wordt doorgaans gebruikt als geneesmiddel om patiënten te kalmeren of te laten slapen, maar zou geen ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Het werd ontwikkeld om het risico op een kater, beschadiging van de lever of het verliezen van alle controle tijdens een alcoholroes weg te werken, zou niet verslavend zijn en zou dus mogelijk levens kunnen redden.

Alcoholvrij
"Ongeveer tien procent van onze volwassen bevolking drinkt overmatig", vertelt Geert Dom, geneesheer en autoriteit op het vlak van alcoholverslaving, aan VTM NIEUWS. "Dus het is goed om na te denken over de schadelijkheid van alcohol en mogelijke alternatieven. Mocht zo'n ontwikkeling leiden tot een veilig product, dan zie ik een mogelijke parallel met de e-sigaret en kan alcohol op termijn worden vervangen. Al denk ik dat een alcoholvrije samenleving, nog niet voor meteen is."

Veiligheid
Het is zelfs nog niet zeker of de stof ooit op de markt zal komen, want ze kent ook veel tegenstanders en lijkt voorlopig niet te voldoen aan de strenge regels binnen de EU. "Het zal niet eenvoudig zijn om een goedkeuring te krijgen, en dat is maar goed ook", vertelt professor en toxicoloog Jan Tytgat aan VTM NIEUWS. "Er zijn ook risico's verbonden aan de stoffen die gebruikt worden voor de synthetische alcohol en daarom pleit ik ervoor dat alle proeven doorlopen worden zodat we zeker kunnen zijn dat het veilig is."