€4,2 miljard, dat zijn 5,5 miljoen iPhones

Het gat in de begroting van volgend jaar is dubbel zo groot als gedacht. De regering moet op zoek naar 4,2 miljard euro in plaats van 2,4 miljard. 4,2 miljard, een bedrag met negen nullen, maar hoeveel dreigt er uit onze portemonnee te verdwijnen en waarmee kan je dat bedrag vergelijken? VTM NIEUWS zocht het uit.

4,2 miljard is €370 per inwoner. Maar onder die inwoners zijn ook veel kinderen. Een realistischer cijfer is dus €606 per belastingplichtige of €50 per maand die elke belastingplichtige Belg een jaar lang zou moeten betalen om het begrotingstekort te doen verdwijnen.

5,5 miljoen iPhones
4,2 miljard, het is een duizelingwekkend getal. Ter illustratie: je kan er zo’n 5,5 miljoen iPhone 7’s mee kopen. Of ervoor zorgen alle belastingplichtigen heen en terug naar New York kunnen vliegen. Zin in een avondje cinema? Met het geld dat nodig is om het begrotingstekort weg te werken, kunnen alle Belgen zo'n 36 keer naar de film.

Winkelkar
Voor wie minder luxueuze plannen heeft: met 4,2 miljard euro koop je 7 miljoen wasmachines of voorzie je ongeveer 168.000 gezinnen van een wagen. Alle huishoudens in België kunnen bij benadering negen keer een volle winkelkar met 'het gat in de begroting'.