Hoe beveilig ik mijn online gegevens?

De accounts van minstens vijfhonderdduizend Yahoo-gebruikers zijn volgens het bedrijf zelf eind 2014 gehackt. De online dieven konden persoonlijke informatie zoals geboortedata, e-mailadressen, telefoonnummers en wachtwoorden bemachtigen. Een zoveelste aanval op onze online privacy. Hoe kunnen we onze gegevens beter beveiligen?

“Als ik de gebruikers van Yahoo een tip mag geven: verander zeker en vast je paswoord”, vertelt computerspecialist Nico Cool aan VTM NIEUWS. “Bedenk een goede geheime vraag, log niet in op vreemde toestellen en maak gebruik van tweewegverificatie”.

Tweewegverificatie?
Bij tweewegverificatie of verificatie in twee stappen, krijg je pas toegang tot je gegevens na het intypen van een speciale code die je via sms ontvangt. Eenmaal ingelogd met je wachtwoord, krijg je eerst een sms of e-mail met een code. Pas wanneer je die code ingeeft tijdens het aanmeldingsproces, krijg je toegang tot je account.

Deze manier van accountbeveiliging is ook voor accounts van bijvoorbeeld Google, Facebook en Instagram beschikbaar, hieronder vindt je alvast het stappenplan voor Yahoo.

1. Ga naar de accountwebsite van Yahoo 
2. Klik op ‘Accountbeveiliging’
3. Ga naar ‘Verificatie in twee stappen’ en schakel de functie in.
4. Geef je gsm-nummer op en klik op ‘sms verzenden’
5. Bevestig je gsm-nummer door de code in te voeren die je via sms hebt gekregen.
6. Voortaan krijg je na het invoeren van je paswoord eerst een code via sms, pas na het invoeren van die code, krijg je toegang tot je gegevens.

Yahoo heeft nog een andere manier om in te loggen zonder wachtwoord die lijkt op de tweewegverificatie. Via een zogenaamde Yahoo Account Key krijg je eerst een pushbericht via de Yahoo-app op je gsm met de vraag of je daadwerkelijk wil inloggen. Pas na bevestiging krijg je toegang tot je gegevens. Hieronder kan je een instructiefilmpje bekijken: