Iraanse 'bomstudent' krijgt toch geen straf

Reza A., de 29-jarige doctoraatsstudent die afgelopen zomer onder schot werd gehouden door de Brusselse politie en aanzien werd als een terrorist, krijgt dan toch geen straf. De politie overwoog de student te laten opdraaien voor de kosten van de vijf uur durende operatie, maar komt daar nu op terug. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Op 20 juli zette Reza A. de volledige Brusselse binnenstad in rep en roer. De Iraanse jongen stapte met een lange laboratoriumjas door Brussel. Omstaanders sloegen alarm: zij vonden het niet normaal dat de man een winterjas droeg, terwijl het buiten meer dan dertig graden was. Daarnaast waren vanonder de winterjas kabels te zien. Toen de agenten Reza A. onder schot hielden, sloeg de man in paniek. Uiteindelijk bleek de man helemaal geen terrorist te zijn, maar een brave student die met een stralingsmeter onderzoek aan het doen was naar de invloed van straling van mobiele telefoons op de mens.  

Ondanks het misverstand, was de politie niet mals voor de student. Reza A. werd verweten van slechte wil te zijn en beschuldigd van abnormaal gedrag. De politie wilde hem dan ook laten opdraaien voor de kosten van al het politiewerk. Omdat ook ontmijningsdienst DOVO ter plaatse kwam, zouden die kosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Vandaag zijn de gemoederen echter bedaard: “De zaak krijgt geen gerechtelijk staartje en de man moet niet opdraaien voor de nutteloze politiekosten”, aldus de Brusselse politie. 

"Persoonlijke schade"
De Gentse universiteit is alleszins tevreden dat de student niet voor de kosten moet opdraaien, zij vragen dan ook geen schadevergoeding. Maar mogelijk doet de student dat wel. "Hij heeft wel wat persoonlijke schade opgelopen na die dag", aldus Freddy Mortier, vicerector van UGent.

Bekijk ook: