Moet school stoppen met punten geven?

Meer en meer scholen geven kinderen geen punten meer op hun toetsen. Dat geeft alleen maar stress omdat de kinderen hun punten altijd onderling vergelijken. Je kan kinderen beter apart bijsturen. Of doen zoals De Sterrebloem in Deinze: werken met kleurcodes in plaats van punten.

Meer en meer scholen, ook in het middelbaar, zijn op zoek naar andere manieren van evaluatie. Een klassiek rapport met alleen maar cijfers is ook voorbijgestreefd, zeggen experten. “Het is niet omdat er op een bepaald aspect geen punten staan, dat het daarom niet geëvalueerd wordt”, zegt Jan Royackers, van het Steunpunt Diversiteit en Leren. “Het werkt juist veel efficiënter als een leerling onmiddellijk feedback krijgt en meteen kan worden bijgestuurd.”

Naast kleurcodes schrijven de leerkrachten ook een uitgebreid verslag en doen de kinderen aan zelfevaluatie. Op die manier ligt er minder druk op de leerlingen en wordt er minder gepest. “We willen dat kinderen niet met elkaar vergeleken worden want we voelen dat er dan spanningen ontstaan onder elkaar en een soort competitie”, zegt leerkracht Ellen De Dapper.