Eerst lachend uit rechtbank, nu zwaardere straf?

De 46 mannen die twee jaar geleden lachend de rechtbank van Antwerpen uitliepen omdat ze door een procedurefout waren vrijgesproken, staan nu opnieuw terecht. In beroep, voor dezelfde drugszaak. Ondertussen is de wet veranderd en kunnen ze niet meer vrijuit gaan door diezelfde procedurefout, maar hun advocaten vinden dat een nieuwe wet niet van toepassing is in een oud dossier.

Op 5 december 2014 liepen de verdachten en hun entourage al lachend uit de rechtbank van Antwerpen. In eerste instantie waren ze alle 46 vrijgesproken omdat een telefoontap niet juist gemotiveerd was. "De rechtbank besliste op basis daarvan dat er onvoldoende bewijslast overbleef om ze te veroordelen”, aldus Tim Smet, advocaat van een van de beklaagden.

De mannen zouden jarenlang heroïne en cocaïne verkocht hebben. Nu zijn we twee jaar later en is er aan het dossier niets veranderd, maar de wet is wel aangepast. Toch vinden hun advocaten dat een nieuwe wet niet van toepassing kan zijn in een oud dossier.

Bovendien sleept de zaak al zo lang aan dat de zogenoemde redelijke termijn vermoedelijk overschreden is. Toch eist het Openbaar Ministerie zwaardere straffen dan in eerste aanleg.