Filip niet gerust op rampoefening Deurne

Koning Filip heeft vandaag een grote civiel-militaire rampoefening bijgewoond op de luchthaven van Antwerpen in Deurne.  Al was hij er niet altijd even gerust op.

Volgens het fictieve scenario stortte er een C130 vliegtuig neer door een zogenaamde ‘bird strike’, een incident waarbij een vliegtuig geraakt wordt door een zwerm vogels. Het ongeval werd nagebootst door een luide knal, maar daar was de koning niet helemaal gerust op. "U gaat mij toch op tijd verwittigen?", vroeg Filip aan een van de aanwezige bevelhebbers.

De koning woonde het begin van de oefening bij, samen met ministers Jan Jambon, Maggie De Block en Steven Vandeput, Antwerps gouverneur Cathy Berx en burgemeester Bart De Wever.

Crisiscel
Koning Filip bezocht tijdens de oefening onder meer de crisiscel waar de rampbestrijding werd gecoördineerd. De hulpdiensten van Antwerpen doen regelmatig rampoefeningen om interventieplannen uit te testen. Deze keer werd ook Defensie betrokken bij de simulatie, die zowat vijfhonderd deelnemers telt.

Er werden ook een honderdtal voertuigen gebruikt om alles zo realistisch mogelijk te laten verlopen. De komende weken worden de bevindingen van de verschillende hulpdiensten besproken om de bestaande noodplannen te verbeteren.