"Dexia doet juridisch niets verkeerd"

Dexia is opgedoken in de Bahama's Leaks, via zijn filiaal Experta, nadat de bank al in opspraak was gekomen na het gegevenslek over offshorebedrijven in Panama, de zogenaamde Panama Papers. De vraag die iedereen zich stelt is hoe kan het dat de bank deze constructies aanbiedt en deze toch verborgen blijven? Financieel expert Paul D’Hoore legt uit uit.

"Strikt juridisch gezien heeft de bank Dexia niets verkeerd gedaan” zegt financieel expert Paul D’Hoore. “Dexia heeft vennootschappen opgericht, daar doet het eigenlijk niets fout mee. Maar het is de persoon voor wie de vennootschap gemaakt wordt, die iets verkeerd kan doen."

Iemand met een rekening in Zwitserland kan die verborgen houden door een vennootschap te laten oprichten door de Bahama’s. De inkomsten van die rekening gaan dan naar de Bahama’s, dus is er een nultarief voor buitenlandse inkomsten. “Je moet dan in beide landen geen belasting betalen”, zegt D’Hoore. “

Schermvennootschap
Als iemand de Zwitserse rekening wil onderzoeken zal die in de Bahama’s op een scherm botsen. Want je kunt er niet achter komen wie eigenaar is van zo’n schermvennootschap op de Bahama’s. Een schermvennootschap oprichten kost driehonderd euro. “Maar ik denk dat Dexia haar klanten daar wel iets meer voor heeft laten betalen.”

Overheid
“Dexia is eigenlijk de opvolger van het vroegere Gemeentekrediet en is dus altijd in handen geweest van de overheid”, zegt Paul D’Hoore. “Het is duidelijk dat in de loop der jaren, van zodra het Dexia is geworden, deze praktijken alleen maar zijn toegenomen.”

Niet laatste schandaal
Volgens Paul D’Hoore zal dit zeker niet het laatste schandaal zijn over belastingparadijzen. “Ik ben er zeker van dat er nog wel iets komt”, zegt Paul D’Hoore. “Er zijn nog veel plaatsen in de wereld waar er zaken verborgen worden gehouden zoals Bulgarije, Hong Kong of Singapore.“

Of er effectief iets tegen zaken als Bahama's Leaks te beginnen is, lijkt D’Hoore moeilijk. “Er zullen altijd plaatsen zijn waar er in het algemeen of voor specifieke activiteiten lagere tarieven zijn. Zo worden bijvoorbeeld in Nederland royalty’s, dat zijn inkomsten uit auteursrechten, tegen nul procent belast.

“De Rolling Stones hebben daar al hun inkomsten uit royalty’s via Nederland laten lopen. En hebben ze dus nog nooit een halve euro belasting daarop betaald.” Er valt dus weinig tegen te doen al is D’Hoore er wel van overtuigd dat iemand als ex-Eurocommissaris Neelie Kroes geaffronteerd wordt door in zo’n zaak als deze genoemd te worden.