In kaart: hoe duur is jouw drinkwater?

De prijs voor kraantjeswater is tot 169 euro goedkoper in bepaalde regio's. "En dat terwijl je niet kunt kiezen welke maatschappij je drinkwater levert", zegt Vlaams Parlementslid Rob Been­ders (sp.a).

De Antwerpse watermaatschappij Pidpa is de goedkoopste, de Vlaams­-Brabantse intercommunale IWVB de duurste. De Watergroep, het grootste waterbedrijf, zit ergens tussenin, zo blijkt uit een analyse van Rob Beenders. 

"Niet eerlijk"
"De hervorming van de waterfactuur onder Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft de verschillen alleen maar aangescherpt. De samenstelling van de waterfactuur is gewoon niet eerlijk", zegt Beenders. 

Voor het eerste verbruik betaal je een basistarief. Verbruik je meer, dan betaal je het comforttarief, oftewel het dubbele van het basistarief. De hoeveelheid water die je betaalt aan basistarief en aan comforttarief, maar ook het vastrecht, zijn afhankelijk van je gezinsgrootte. Hoe groter je gezin, hoe meer korting je krijgt op je vastrecht. Een alleenstaande betaalt bijvoorbeeld 80 euro vastrecht, een gezin met drie personen betaalt 40 euro.

Bron: Aqua Flanders, koepel van de Vlaamse watermaatschappijen

Grote verschillen
Sinds dit jaar werd het gratis drinkwater afgeschaft en de factuur bestaat nu uit een forfaitair bedrag plus verbruikskosten. "De watermaatschappijen bepalen de tarieven voor het verbruik zelf op basis van onder meer de investeringen die ze moeten doen. Dat leidt tot grote verschillen", klinkt het.

Daarnaast klaagt sp.a aan dat het systeem van het forfaitaire bedrag niet eerlijk is voor alleenstaanden en kleine gezinnen, en pleit de partij voor een grotere sociale correctie.