"Wesphael greep vrouw bij de haren"

Verrassing op het assisenproces van Bernard Wesphael in Bergen: de zitting is vandaag begonnen met de voorlezing van twee brieven. In een ervan getuigt een journalist over een persreis "van 15 of 16 jaar geleden". Wesphael zou toen zijn toenmalige partner gewelddadig aan de haren getrokken hebben.

De zitting begon met een tussenkomst van Jean-Philippe Mayence, de advocaat van Wesphael. Hij wilde melding maken van een brief die hij had ontvangen van een vriend van O.D., de minnaar van slachtoffer Véronique Pirotton. De vriend getuigt daarin over de turbulente relatie tussen O.D. en Pirotton. D. zou op een bepaald moment laten vallen hebben haar te willen doden.

"Gewelddadig"
De tweede brief lijkt van groter belang. Die werd naar de advocaat van de burgerlijke partijen gestuurd. Een journalist, oud-collega van Pirotton, vertelt daarin over een persreis die hij jaren geleden meemaakte samen met Wesphael en zijn toenmalige partner. Hij beschrijft een moment waarop Wesphael in de bus ruzie maakt met de vrouw en haar gewelddadig bij de haren grijpt.

"Ik was gechoqueerd door het gedrag van Bernard Wesphael. De vrouw weende", citeerde advocaat Philippe Moureau uit de brief, die hij eerder dit jaar ontving. Er is steeds gezegd dat Wesphael een erg kalme man is die nooit geweld zou gebruiken, klinkt het in de brief. "Dat klopt niet. Het is niet waar dat hij altijd kalm is", stelt de briefschrijver.

Zelfmoord
De 42-jarige echtgenote van Wesphael werd op 31 oktober 2013 dood teruggevonden in een hotelkamer in Oostende. Volgens de 57-jarige politicus had het koppel ruzie gekregen en was het tot een kort handgemeen gekomen. Hij ging naar eigen zeggen vlak na de woordenwisseling slapen en trof zijn vrouw enkele uren later dood aan in de badkamer van het hotel. 

Volgens Wesphael had zijn vrouw zelfmoord gepleegd, maar het parket hechtte weinig geloof aan dat verhaal. Zo zou het lichaam van de vrouw kneuzingen hebben vertoond, en zouden er vezels van een hoofdkussen op het gezicht van de echtgenote zijn teruggevonden. Het parket besloot dan ook om Wesphael te vervolgen voor opzettelijke doodslag. De politicus heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend.

Bekijk ook: