"3 uur? 45 minuten voor vlucht volstaat"

“Het is gedaan met drie uur op voorhand op de luchthaven te zijn voor je vlucht op Zaventem. Straks zullen 45 minuten volstaan.” Dat heeft de CEO van Brussels Airport Arnaud Feist vanochtend op BEL RTL gezegd en is ook aan VTM NIEUWS bevestigd. Er is zelfs meer: “Als reizigers hun vlucht missen, zullen we het ticket volledig terugbetalen”.

In de toekomst zal je niet langer drie uur op voorhand op de luchthaven moeten zijn. Dat heeft de CEO van Brussels Airport op de Franstalige radio gezegd. Zes maanden na de aanslagen op Zaventem vertelde Feist over de nieuwe plannen van Brussels Airport.

Terugbetalen
“Alles zal vloeiender verlopen. Vanaf het winterseizoen zullen we de nieuwe werkwijze lanceren: voor een Schengenvlucht, dus een vlucht binnen de Europese Unie, hoeven reizigers slechts 45 minuten op voorhand op de luchthaven te zijn. Als ze pech hebben en hun vlucht missen, zullen we het ticket volledig terugbetalen”, vertelt Feist.

“Je moet dit zien als een charmeoffensief”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karen De Vis. “Het is een manier om het imago van de luchthaven een beetje op te poesten want de aanslagen hebben een zeer grote impact gehad. Ook nu nog is dat zeer voelbaar."

"Afgelopen zomer hebben 4,7 miljoen reizigers een vlucht genomen in Zaventem en dat zijn er vier procent minder dan vorig jaar”, zegt De Vis. “Je merkt dat sommige mensen Zaventem nog altijd links laten liggen en daar wil de luchthaven nu op inspelen. Ze willen die passagiers terugwinnen.”

Witte tenten
De CEO van Brussels Airport kondigde ook nog aan dat de witte tenten, waar de pre-check gebeurt buiten de terminal, wellicht door andere veiligheidsmaatregelen zullen worden vervangen. "De federale politie installeerde ze kort na de aanslagen, maar het is een tijdelijke maatregel. We werken samen met de politie om een andere oplossing te vinden", aldus Feist.

"Want zeker na de herfst, als de temperatuur onder de tien graden zakt, zijn die tenten niet ideaal. We zullen dus voor de maand december een oplossing zoeken. De aanslagen zijn dan bovendien negen maanden geleden. We moeten verder."

“Het blijft nog altijd de bedoeling dat elke passagier die het luchthavengebouw binnenkomt, gecontroleerd wordt”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karen De Vis die ter plaatse is. "In de toekomst zullen er agenten, in uniform en burger, aan de ingang van het gebouw staan. Ook zullen er camera’s worden ingezet om verdachten personen of mensen die zich vreemd gedragen eruit te halen."