Weer stappen dankzij deze handschoen

In het revalidatiecentrum To Walk Again, in Herentals, wordt voor de eerste keer in ons land neurobionische handschoenen uitgetest. Daarmee kunnen mensen die verlamd zijn of een beroerte hebben gehad, hun handen weer beter gebruiken. De handschoenen geven hen meer grip en kracht.

Na drie en een half jaar kan Jolien Van Loy (26) voor het eerst zonder hulp stappen. Haar benen zijn volledig verlamd na een auto-ongeval, en ook haar handen kan ze nog amper gebruiken. Maar met deze handschoenen kan Jolien haar looprek zélf vasthouden.

“Ik stap nu sinds een jaar met de robot. Maar het is nu de eerste keer dat ik zo zelfstandig kan stappen met dat rek. Ja, gewoon stappen is al leuk en hef geeft een supergoed gevoel...maar zelfstandig stappen is echt zalig”, vertelt Jolien.

Grip
Het idee is eenvoudig: de neurobionische handschoenen zorgen voor meer kracht en grip. “Ter hoogte van haar handschoenen bevinden zich sensoren op de vingertoppen. Zodra dat die sensoren een voorwerp omknellen, zoals nu het looprekje, wordt er een kracht bijgegeven door de robothandschoenen, door de robotmotor eigenlijk”, legt kinesist Kris Goos uit. “Die ervoor zorgt dat Jolien, die zonder de handschoenen het looprek niet goed kan vasthouden, nu wel in staat is om met het looprek meer zelfstandig te kunnen stappen.”

Met deze handschoenen kunnen patiënten weer gewone dingen doen: iets vastnemen bijvoorbeeld, zonder hulp eten en drinken. Voorlopig test Jolien ze enkel hier, want de handschoenen kosten zo'n 10.000 euro.