Dossier Terreurdreiging

"Te weinig speurders voor terreur"

Het federaal parket heeft veel te weinig speurders om alle terreurdossiers uit te spitten - want er zijn vier keer méér dossiers dan een paar jaar geleden. Dat heeft federaal procureur Frederic Van Leeuw gezegd in de onderzoekscommissie over de aanslagen. De commissie buigt zich over de vraag hoe terroristen als Salah Abdeslam en Abrini konden toeslaan, terwijl ze bekend waren bij politie en gerecht.

Verviers, midden januari vorig jaar, de grootste antiterreuroperatie van het federaal parket tot dan toe. Goed voor maanden onderzoekswerk. Maar in diezelfde periode komen er tips binnen over de Salah en Brahim Abdeslam: tot dan straatcriminelen - maar ze zouden wel aan het radicaliseren zijn. Daar heeft de politie bewijs van: onder meer telefoongesprekken. Alleen… er zijn geen speurders die tijd hebben om dat te onderzoeken.

“Ik ben dan geconfronteerd met een federale gerechtelijke politie die het heel moeilijk had om de nodige capaciteit te vinden om te werken in heel dringende dossiers. Op dat ogenblik zouden wij dan vragen om de telefonie te onderzoeken van een dossier dat wij toch zouden seponeren. Dat is volgens mij de redenering die de magistraat had. Zouden wij dat nu opnieuw doen? Ik weet het niet”, zegt Van Leeuw.

"Verdrinken in dossiers"
Het had de aanslagen toch niet kunnen voorkomen. Dat zegt de procureur heel duidelijk. Maar het toont wel aan hoe krap ze zitten bij het federaal parket. Sinds terroristen in ons land toeslaan zijn er vier keer zoveel terreurdossiers maar het personeel is er niet. Ze moeten speurders zoeken in andere steden.

“Ze verdrinken ook in de dossiers. Het probleem heb ik met de gerechtelijke politie van Antwerpen, Charleroi enzovoort. Het lijkt wel een bodemloze put wat betreft capaciteit en dat is een probleem waarmee we geconfronteerd worden”, zegt Van Leeuw.