Sekkaki: "Kan ontsnappen maar wil niet"

Ashraf Sekkaki, de Mechelse 'ontsnappingskoning' die in Marokko in de gevangenis zit, ontkent dat hij aan het hoofd van een drugsbende in België staat. Dat zegt hij in een exclusief interview aan VTM NIEUWS. Sekkaki zegt ook dat hij kan ontsnappen uit de gevangenis in Marokko, maar dat niet wil. “Volgend jaar kom ik in aanmerking om voorwaardelijk vrij te komen.”

Het parket van Mechelen heeft ontdekt dat Ashraf Sekkaki vanuit zijn cel in Marokko een drugsbende leidt in België. De speurders willen Sekkaki daar nu over ondervragen maar daar heeft hij duidelijk geen zin naar. “Weggesmeten belastinggeld”, zegt Sekkaki. “Ik snap ook niet welke vraag ze dan gaan stellen. Het Mechels parket blijft maar gaan en probeert me op elke mogelijke manier te breken.”

Ontsnappingskoning
Sekkaki zit al zeventien jaar in de gevangenis en wist al enkele keren op spectaculaire wijze te ontsnappen. Zo ontsnapte hij in 2009 in een helikopter uit de gevangenis van Brugge. Ook in Marokko slaagde hij erin om in 2010 uit de gevangenis van Qujda te ontkomen.

Belde vanuit de cel
"Zeven jaar geleden hebben we in Telefacts Crime een uitzending gemaakt waarin we belden met Sekkaki”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes, “Na het nieuws dat hij een drugsbende zou leiden vanuit z’n cel in Marokko, heb ik hem opnieuw gecontacteerd. Bellen uit zijn cel kan blijkbaar.”

Sekkaki zit in een gevangenis waar vooral terreurverdachten zitten opgesloten. “23 uur per dag zit hij op zijn cel, maar hij heeft wel de vrijheid om iedereen te contacteren die hij wil.” Als Sekkaki vrijkomt, wil hij terug naar België komen, zegt hij. Of dat effectief kan, zal afhangen van de voorwaarden die hij krijgt. "België kan hem ook verbieden om terug te komen", zegt Faroek Özgünes. "Hij heeft ook niet de Belgische nationaliteit, maar mocht hij opduiken in België dan vliegt hij meteen de gevangenis in."

In België hangen Sekkaki nog enkele gerechtelijke dossiers boven het hoofd. Toch wil hij terugkeren indien hij vrij zou komen. “Ik kan het toch niet maken om in Marokko te blijven”, zegt Sekkaki. “Ik denk dat de Mechelse justitie mij mist. Ik ga zeker terugkomen.”

Bijna hele leven in gevangenis
Ashraf Sekkaki zit al zo goed als zijn hele leven in de gevangenis voor tal van zware misdrijven zoals gewapende overvallen en carjackings. Sekkaki is nu 33 jaar en zit al zeventien jaar , sinds zijn zestiende, in de gevangenis. "Ik begin volgend maand aan mijn achttiende jaar en ben berecht als volwassene. De enige keer dat ik buiten gekomen ben, was met ontsnappingen."

Bekijk ook: