Dossier Vluchtelingencrisis

Grenspolitie verhoord door Franse collega's

Vannacht zijn twee Belgische agenten urenlang ondervraagd door de Franse politie, nadat ze enkele vluchtelingen de grens hadden overgebracht. Hun politiewagen werd klemgereden door een anoniem voertuig van de Franse politie en de agenten werden meegenomen voor verhoor. Tussen 21.30 uur en 3.30 uur werden de agenten ondervraagd. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS.

Gisterochtend werd een vijftiental illegalen opgepakt op Belgisch grondgebied. Dienst Vreemdelingenzaken gaf hen ’s avonds het bevel om het land te verlaten, waarop de politie hen op hun vraag aan de Franse grens wou afzetten.

Vijf uur ondervraagd
Eén groep was al afgezet maar bij de andere groep deed zich een incident voor. De Belgische agenten zouden per ongeluk iets te ver zijn doorgereden, waardoor ze zich op Frans grondgebied bevonden. Vervolgens werden ze door de Franse politie tegengehouden en meegenomen voor verhoor van maar liefst vijf uur lang.

"Blijkbaar stonden onze agenten op Frans grondgebied wanneer zij de vrijlating gedaan hebben. Maar de grens is daar zeer onduidelijk. Het was voor ons gewoon een kwestie om veilig te parkeren", zegt korpschef Luc Deryckere van politie Ieper.

 

Jambon
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil niet reageren op het incident. De zaak lig kennelijk zeer delicaat, hij wil de onderhandelingen met de Fransen over de grensbewaking niet nog lastiger maken dan ze al zijn.