Schermen in de auto? "Levensgevaarlijk"

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid start binnenkort met een campagne om mensen bewust te maken van het gevaar van schermen en multimedia-systemen in hun auto. Want steeds meer mensen gebruiken deze om Facebook of Youtube te bekijken.

Meer en meer mensen hebben deze systemen in de wagen en gebruiken ze ook vaak. Ze gebruiken het dashboard dan om hun berichten te lezen, Facebook te onderzoeken of filmpjes op YouTube te bekijken.

Levensgevaarlijk
"Levensgevaarlijk", zegt het BIVV. De chauffeur focust zich dan niet meer op het verkeer en het risico op een ongeval stijgt. Daarnaast stimuleert zo’n systeem mensen om nog meer op hun smartphone te kijken en dat is verboden in de wagen.

Via het multimediasysteem laten verschillende automerken bestuurders toe om tijdens het rijden te surfen. Autoconstructeurs beweren dat het systeem net voor meer veiligheid zorgt omdat de boordcomputer wordt bediend via gesproken commando’s en de bestuurder zijn smartphone dus niet meer moet gebruiken tijdens het rijden.

Risico op ongeval
Klopt niet, volgens het BIVV. “Surfen in de auto leidt de bestuurder evenzeer af en verhoogt het risico op een ongeval”, zegt Stef Willems. “Campagne voeren tegen het gebruik van de smartphone tijdens het rijden wordt moeilijk met dit soort technologie. De auto-industrie zou er voor moeten zorgen dat enkel passagiers er gebruik van kunnen maken.”

In de Verenigde Staten heeft de overheid constructeurs gevraagd om surfen via de boordcomputer te blokkeren tijdens het rijden.