Kippen sterven massaal door virus

Dit jaar sterven er uitzonderlijk veel kippen bij hobbykwekers door het dodelijke kippenpokkenvirus. “Er zijn dit jaar veel meer muggen en die dragen het virus over op de kippen”, zegt dierenarts Pieter Colla. “Er is geen meldingsplicht en dus is het moeilijk om in te schatten hoeveel dieren al gestorven zijn.”

Het virus wordt verspreid door teken en insecten. Omdat er dit jaar uitzonderlijk veel muggen zijn en ze door de mooie nazomer langer blijven, worden steeds meer kippen besmet.

Inenting
“Kippen in de industrie worden in juni al ingeënt, maar hobbykwekers doen dat maar zelden”, zegt Pieter Colla. “Dieren die besmet zijn, kunnen nu nog wel een noodvaccin krijgen, maar inenten heeft nu geen zin meer.”

Schuim in de ogen
Besmette dieren zijn te herkennen aan witte pokken op de lel of kam of wanneer ze schuim in de ogen hebben. Mensen met een besmette kip kunnen best even langs de dierenarts gaan voor een noodvaccin. Ook wie meer informatie wenst over het virus kan hiervoor terecht bij de dierenarts.

“Eens de herfst in het land is, verdwijnen de muggen en zullen er ook minder dieren besmet raken”, aldus Colla. Specialisten waarschuwen ook dat het virus niet gevaarlijk is voor mensen.