Vlaamse tiener steeds 'braver'

Het roken en alcoholgebruik bij 15- tot 16-jarigen in Vlaanderen blijft maar dalen. Dat blijkt uit het laatste rapport van het ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs). Aan het onderzoek van het ESPAD nemen 35 Europese landen deel. In België werd het onderzoek enkel in Vlaanderen gevoerd.

69 procent van de jongeren in Vlaanderen zegt nog nooit gerookt te hebben en 16 procent zegt 'regelmatige roker' te zijn. Met deze cijfers zet de daling van de afgelopen jaren zich verder door. Nog een opmerkelijke evolutie is dat het percentage van de jongeren dat op zeer vroege leeftijd (13 jaar of vroeger) begint met roken, is gedaald van 10 naar 4 procent.

De Vlaamse tiener drinkt al eens graag een pintje, maar toch steeds minder. Acht op de tien Vlaamse jongeren heeft al eens een pintje gedronken en dat is lichtjes hoger dan het Europees gemiddelde. In de laatste maand voor het onderzoek heeft 35 procent van de Vlaamse tieners wel nog aan 'episodisch drinken' of 'bingedrinken' gedaan. "En dat is nog steeds zorgwekkend. De jongeren geraken nog heel gemakkelijk aan alcohol", zegt Patrick Lambrecht, onderzoeker aan de VUB.