Uit IS opnieuw dreigementen aan België?

Terreurgroep Islamitische Staat heeft nieuwe bedreigingen geuit aan Brussel. Dat deed ze via de berichtendienst Telegram. Dat meldt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen via Twitter. 

"De aanslagen in Raqqa en Mosoel zullen worden herhaald in Brussel. #België heeft opnieuw gedreigd", dat zou Islamitische Staat op de berichtendienst Telegram geplaatst hebben. "Hoe zoet is het bloed van een Belgische ongelovige" en "Europa is niet in staat om onze aanslagen te stoppen. We worden gedreven door ons geloof, dus verwacht er meer."

Dichter bij frontlinie
Het dreigement komt er mogelijk door de beslissing van België om een dertigtal militairen nog dichter bij de frontlinie met IS aan de slag te laten gaan. De soldaten zullen niet mee op het terrein vechten, maar assisteren vanuit internationaal beschermde centra. 

Eerder kwam al de vraag richting ons land om dichter bij het front actief te worden. Dat wordt momenteel samen met de Nederlanders bekeken. Het is niet de bedoeling mee strijd te gaan leveren, maar veeleer om assistentie te bieden, bijvoorbeeld voor een betere coördinatie met de luchtsteun. "Het Iraakse leger zal Mosoel zelf moeten bevrijden", zei minister Vandeput daar vorige week over.

Het idee is om nog dit jaar een dertigtal Belgische militairen meer naar het noorden te verhuizen. De frontlijn ligt dan weliswaar dichterbij, maar dat betekent volgens Vandeput niet per se dat de soldaten meer risico zullen lopen.