Duitse auto's voor spotprijs? Oplichting!

Test-Aankoop waarschuwt voor de praktijken van het Duitse autoverhuurbedrijf Dexcar. Dat belooft een auto voor 574 euro - alle kosten inbegrepen - voor zes jaar. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Want volgens Test-Aankoop zijn het oplichters. In Zwitserland en Italië zijn de sites van Dexcar al geblokkeerd.

VTM NIEUWS ging langs bij iemand die bijna in het project was gestapt via een vriend. Hij wil niet herkenbaar in de media. De man moest 574 euro betalen en dan zou hij zes jaar lang met een auto kunnen rijden. “Ze beloven je dat je één keer een instapbedrag betaalt. Wat eigenlijk belachelijk laag is voor wat je terugkrijgt. Een Duitse wagen, gedurende zes jaar, compleet omnium verzekerd, elk jaar nieuwe banden erop. En ook de wegentaksen worden betaald.”

“Mooie auto’s”
Bij de hoofdzetel van Dexcar in Essen werd de telefoon vandaag niet opgenomen. Daarom belde VTM NIEUWS naar één van de zogenoemde adviseurs van Dexcar in België. Zij organiseren de infovergaderingen. 

“Het duurste instapmoment is 1.352 euro. En dan zit u al direct met een Mercedes C-klasse, of een Audi Q5, een Audi TT, een BMW. Dat zijn mooie auto's van rond de 40.000 euro. De wachttijd is natuurlijk een tiental maanden. Maar iedereen die tekent, heeft ook de algemene voorwaarde, dus krijgt ook de garantie op een wagen”, aldus de adviseur van Dexcar.

“Piramide stort in”
Over dat laatste is Test-Aankoop niet zo zeker. Dit lijkt wel heel hard op piramideverkoop, zeggen ze. Mensen die nu instappen, betalen eigenlijk de wagen van iemand die eerder is ingestapt. 

“Zolang dat goed werkt en zolang er nieuwe mensen worden gevonden om zich aan te sluiten en te storten in die pot, zal dat goed gaan”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Maar van zodra dat niet meer het geval is en mensen zich beginnen af te vragen ‘waar blijft mijn wagen eigenlijk?’, dan stort die piramide onherroepelijk in elkaar.”

In Italië was Dexcar al twee jaar actief. Van de 23.000 mensen die zich daar inschreven en dus betaalden, zagen 84 mensen hun beloofde wagen.