Autolease in supermarkt: is het voordelig?

Vanaf morgen kan je bij de supermarkten van Carrefour ook terecht voor een auto. Niet om te kopen, maar om te huren. Voor een vaste prijs per maand alles inbegrepen, behalve de brandstof, heb je een wagen. Maar is het voordelig? VTM NIEUWS rekende het even uit.

Tussen de schrijfspullen, het toiletpapier en de wijnflessen kan je vanaf morgen bij Carrefour ook terecht voor een wagen. Voor 178 euro per maand kunnen klanten een auto leasen, inclusief taksen, onderhoud, herstellingen en verzekeringen. Het gaat om een tijdelijke actie, beperkt tot één model.

Voordelig?
Je mag de auto maximaal drie jaar huren, dan moet je hem teruggeven. In totaal kost dat 6.408 euro, nieuw kost zo'n wagen al 15.000 euro. Maar dan moet je wel nog een omniumverzekering betalen, een kost die vooral voor jonge bestuurders oploopt. Is het nu voordeliger? Ja, maar vooral voor jonge bestuurders dus.

"Potentieel"
Carrefour is de eerste supermarktketen in ons land die autoleasing aan particulieren aanbiedt. Eerder lanceerde Media Markt wel al een soortgelijke tijdelijke actie. En ook autofabrikanten bieden het voorzichtig aan. Maar van alle leasingwagens dit jaar is maar drie procent een private lease, zo'n 2.500 in totaal. Nog geen groot succes dus.

Het leasen van een auto door particulieren is bij ons een erg beperkt fenomeen, zegt Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta, de Belgische federatie van voertuigenverhuurders.  In het buitenland staat men al een stuk verder. "Het is een evolutie naar een nieuwe markt, waarbij men rechtstreeks particulieren aanspreekt. Er zit heel wat potentieel in".