8 op 10 willen lichter werk na borstkanker

Vrouwen die herstellen van borstkanker krijgen te weinig steun en begrip van hun baas. Dat zeggen ze in een enquête van borstkankervereniging Pink Ribbon. Zo willen acht op de tien vrouwen na hun ziekte liever wat minder werken, of binnen het bedrijf iets anders doen. Maar driekwart krijgt die mogelijkheid niet.

Jo Verbinnen moest een aantal jaar geleden vechten tegen borstkanker. Toen ze de eerste keer genezen was, ging ze meteen weer fulltime aan de slag als vroedvrouw. Maar na een maand crashte ze. “Je wilt doen wat anderen doen, maar na de confrontatie met borstvoeding kreeg ik meteen een weerbots”, aldus Jo. Intussen is de vrouw volledig gestopt met werken.

Jo is niet de enige vrouw die met dit probleem te kampen heeft. Uit een bevraging van Pink Ribbon wordt duidelijk dat 80 procent van de borstkankerpatiënten aangeeft dat ze een minder belastende baan willen wanneer ze terugkeer of dat ze minder werkuren willen. Maar 75 procent van de patiënten krijgt dat niet, omdat de baas en de collega’s denken dat wie genezen is opnieuw de oude is.