Vijf jaar cel voor eerste 'Libiëstrijder'

Khalid E.B. (24), de eerste Libiëstrijder, is veroordeeld tot vijf jaar cel. De correctionele rechtbank van Antwerpen vond het bewezen dat hij vorig jaar naar Soedan was gereisd om zich aan te sluiten bij het IS-front in Libië. VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes volgde het proces en legt uit waarom Khalid de maximumstraf van vijf jaar kreeg.

De twintiger was op 29 september 2015 vanuit de Nederlandse luchthaven Schiphol naar de Soedanese hoofdstad Khartoem gevlogen, zegt Faroek. "De man was in oktober vorig jaar aangehouden in Soedan. Hij had daar samen met enkele kompanen een trainingskamp gevolgd. De twintiger was naar Soedan gereisd om een 'safari' te maken en was daarenboven het land niet met een toeristenvisum, maar met een zakenvisum binnen geraakt, dat hij in mei gekocht had in Turkije."

Eens Khalid weer op Belgische bodem was, heeft de politie meteen een kruitsporenonderzoek uitgevoerd. "Dit werd gedaan zowel op zijn persoon zelf als op zijn bagage. Daaruit bleek dan dat hij effectief een schiettraining in Soedan had gevolgd."

Maximumstraf van vijf jaar
De 24-jarige Antwerpenaar werd vijf maanden na zijn arrestatie uitgeleverd aan ons land en zit sindsdien in de gevangenis. De rechtbank oordeelde vandaag over zijn lot en veroordeelde Khalid E.B. tot de maximumstraf van vijf jaar. "Dat heeft te maken met het feit dat hij nooit een verklaring heeft willen afleggen, niet aan de speurders en ook niet aan de onderzoeksrechter. Zelfs tijdens de zitting heeft hij gezegd dat hij zich op zijn zwijgrecht beroept", zegt Faroek Ozgünes.

Khalid werd niet enkel veroordeeld voor lidmaatschap van een terreurgroep, maar ook voor het feit dat hij naar het buitenland is gegaan om daar te gaan strijden. Het is een toevoeging van de bestaande wet tegen buitenlandse terroristische strijders", vertelt Faroek.