Grote politiemacht ontruimt pand in Molenbeek

De lokale politie van de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem) is met groots machtsvertoon binnengevallen in het oude bejaardentehuis dat al een tweetal jaar bezet was door een groep mensen zonder papieren en asielzoekers. Daarbij zijn de dertien laatste bewoners opgepakt.

De vorige dagen waren andere bewoners al uit eigen beweging vertrokken, nadat de gemeente Sint-Jans-Molenbeek aangekondigd had dat het pand ontruimd moest worden, meldt burgemeester Françoise Schepmans van Sint-Jans-Molenbeek.

Sans-papiers
Het oude bejaardentehuis aan de Leopold II-laan in Sint-Jans-Molenbeek was in juli 2014 bezet door een groep mensen zonder papieren. Zij hadden steun gekregen van organisaties zoals de MRAX en de Voix des Sans-Papiers, en hebben maandenlang verschillende betogingen en protestacties georganiseerd.

"In het begin waren er weinig problemen", zegt burgemeester Schepmans. "Het gebouw was nog in goede staat. Maar de groep groeide aan tot zo'n 150, 200 personen, wat te veel was voor een gebouw waar ongeveer 45 kamers waren. De zware regenbuien hebben het gebouw ook aangetast en een ingenieur heeft vastgesteld dat het er niet meer veilig was. De bewoners werd de tijd gegeven tot 1 september om het gebouw te verlaten.

"Onderhandelaars van de sociale diensten van de gemeenten probeerden de bewoners de voorbije weken te overtuigen het gebouw uit eigen beweging te verlaten en probeerden ook de organisaties die hen steunden daarvan te overtuigen, aldus de burgemeester. "Dat is blijkbaar gelukt, want zaterdag waren er nog een vijftigtal, gisteren nog een dertigtal en toen de politie vanochtend rond zes uur binnenviel, trof ze er nog slechts dertien mannen aan. Zij zijn opgepakt."