Spaar jij nog voor je (klein)kind?

Steeds minder Belgen zetten voor hun kind of kleinkind geld opzij. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Opvallend is dat de (groot)ouders die het wel sparen, maandelijks dan weer een hoger bedrag opzij zetten dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van bpost bank.

De voornaamste redenen om niet meer te sparen voor kinderen zijn te weinig financiële ruimte of de lage rente op de spaarboekjes. In drie jaar tijd is het aantal sparende ouders gedaald met zes procent en sparende grootouders met maar liefst 33 procent.

Zij leven steeds langer en hebben dus ook meer eigen middelen nodig. Toch kiest nog een groot deel van de ouders en grootouders ervoor om elke maand te sparen voor hun kroost. Maandelijks zetten ze ook een hoger bedrag opzij dan drie jaar geleden.

10.000 euro
In 2013 spaarden oma en opa gemiddeld 25 euro per maand, nu is dat gestegen naar 36 euro per maand. Ouders doen er nog een schepje boven op . Zij proberen elke maand gemiddeld 46 euro aan de kant te zetten. Ze proberen om tegen de achttiende verjaardag van zoon- of dochterlief een spaarpotje van 10.000 euro bij elkaar te hebben.

"De helft is bezorgd dat de kinderen of kleinkinderen het later slechter zullen hebben dan hen", klinkt het bij bpost. Ouders sparen voor een woning, verdere studies of de aankoop van een wagen. Ook voor de financiering van een eventuele eigen zaak of de huwelijksplannen van hun kroost zetten ouders graag was geld opzij.