Vlaamse genderkamer kreeg 76 meldingen

Het probleem van mensen die gediscrimineerd worden vanwege hun geslacht, blijft nog al te vaak onder de radar. Dat zegt de genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst, een meldpunt dat één jaar bestaat. Ze kregen al 76 meldingen. Dat gaat onder meer over mensen die van geslacht willen veranderen.

Ruim een jaar geleden - op 31 augustus 2015 - ging de Vlaamse genderkamer uit de startblokken. De kamer, die bevoegd is voor mogelijke discriminatie op basis van gender, werd ondergebracht bij de Vlaamse Ombudsdienst. Met mensenrechtenspecialiste Annelies D'Espallier kreeg de genderkamer een gezicht en aanspreekpunt.

In haar eerste werkjaar kreeg de genderkamer 76 meldingen. Het gaat niet altijd om klachten. In veel gevallen willen mensen gewoon informeren of iets discriminatie is of niet. In vijftien gevallen is er wel contact opgenomen met de tegenpartij om zo tot een oplossing of verzoening te komen. Dat is intussen in negen gevallen ook gelukt.

De genderkamer wil de komende jaren niet enkel het aanspreekpunt en bemiddelaar zijn voor gendergerelateerde meldingen of klachten, ze wil ook actief het Vlaamse beleid adviseren in genderkwesties. Dat beleid mag trouwens een stuk ambitieuzer, klinkt het.