“Artsenexamen moet overal gelijk zijn”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil met haar Franstalige collega Jean-Claude Marcourt (PS) gaan praten over het toegangsexamen voor de artsenopleiding. Vijftien jaar geleden werd daar op federaal niveau al over beslist, maar enkel Vlaanderen past dat toe. In Wallonië is er geen toegangsexamen maar enkel een proef na het eerste jaar. Met een overschot als artsen tot gevolg.

Om het overschot aan afgestudeerde artsen te beperken, wil de federale regering ook in Franstalig België een ingangsexamen bij aanvang van de studies, zoals dat in Vlaanderen bestaat. Vorig academiejaar kwam er daar een filter na het eerste jaar, maar dat systeem werd door de Raad van State onder vuur genomen.

Minister Marcourt, bevoegd voor hoger onderwijs in de Franse Gemeenschap, wil wel praten over een filter aan het begin van de studies, maar is niet zo te vinden voor de manier waarop dat in Vlaanderen gebeurt. Hij is meer voor een vergelijkend examen.

Vlaams minister Crevits is bereid om met Marcourt naar een consensus te zoeken. Crevits is bereid het Vlaamse systeem te herbekijken. "Maar alleen onder de voorwaarde dat we ernstig werk blijven maken van die instroombeperking, zodat jongeren die starten de zekerheid hebben dat ze na het afstuderen een Riziv-nummer krijgen."