Vandaag met de wagen? Je bent gezien!

Wie vandaag de wagen neemt, is gezien. In Brussel en op 38 locaties in Vlaanderen is het immers autovrije zondag. Alle gemotoriseerd vervoer (tenzij uitzondering) is in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest verboden van 9.30 tot 19 uur. Ook in Vlaanderen vinden er heel wat autoloze activiteiten plaats. Autovrije zondag valt in de Week van de Mobiliteit die van 16 tot 22 september loopt. 

De auto wordt vandaag even aan de kant gezet om meer ruimte te maken voor andere vormen van straatgebruik. Autovrije zondag probeert weer een andere sfeer aan de straat te geven, zoals wandelen, elkaar ontmoeten, spelen... In tal van grote steden en kleine gemeenten vinden er activiteiten plaats. 

Dit zijn de deelnemende Vlaamse steden: Aalst, Antwerpen, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Blankenberge, Brugge, Deinze, Dendermonde, Diksmuide, Drogenbos, Gent, Haacht, Haaltert, Ham, Herstappe, Herzele, Hoogstraten,  Ichtegem, Ieper,  Kortrijk, Lochristi, Mechelen, Merelbeke, Ninove, Oud-Turnhout, Poperinge, Roeselare, Rotselaar, Sint-Niklaas, Tielt, Tienen, Tremelo, Turnhout, Vilvoorde en Vorselaar.  

Brussel
In het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest is alle gemotoriseerd vervoer (tenzij uitzondering) verboden van 9.30 tot 19.00. Het hele MIVB-net is voor de gelegenheid gratis toegankelijk. Brussel ontpopt zich voor de zestiende maal tot een grote 'voetgangerszone'. De hoofdstad wordt voor een dag een fiets-, wandel- en animatieparadijs.

Traag op gang
"De autoloze zondag kwam vandaag pas traag op gang in Brussel", vertelt VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert. Waarom de mensen gewacht hebben met naar Brussel te komen, is niet duidelijk. "Mogelijk heeft de terreurdreiging er iets mee te maken." De organisatie hoopt alvast dat de mensen hierdoor niet thuisblijven vandaag.

"De voorbije maanden waren niet de makkelijkste voor Brussel", zegt Inge Paenen van de organisatie. "Maar we merken dat mensen toch weer naar onze hoofdstad komen. Zo'n dagen zijn ook ideaal om Brussel weer op de kaart te zetten."

Ook koning Filip kwam met zijn gezin genieten van een autovrij Brussel. Sinds Filip koning is, maakt het gezin elk jaar op de autoloze zondag een fietstochtje door de hoofdstad. Vanmiddag bezoekt de de koninklijke familie ook een tentoonstelling van een Brusselse architect in de Sint-Gorikshallen.