Waterkanon ingezet tegen betogers in Gent

Aan het Van Beverenplein in Gent is een betoging van de nationalistische vereniging Voorpost deze middag uit de hand gelopen nadat Turkse tegenbetogers een bus hadden bestormd. De politie moest de tegenbetogers insluiten en heeft het waterkanon ingezet, zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse lokale politie.

Voorpost had de toelating gekregen om vanaf 14 uur te betogen aan het Edmond Van Beverenplein. De betogers verzetten zich tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie en beschouwen de Turkse president Erdogan als een dictator.

Een honderdtal Turkse tegenbetogers was aanwezig, zegt politiewoordvoerder Mugica Gonzalez. "De tegenbetogers hadden geen aanvraag gedaan, maar ze werden gedoogd zolang het rustig bleef. Het is misgelopen toen een bus van Voorpost aan het Van Beverenplein toekwam. De tegenbetogers hebben de bus bestormd, waarna ze ingesloten werden door de politie. Het waterkanon werd ingezet en één persoon is bestuurlijk aangehouden."

Confrontatie met politie
De politie onderhandelde daarna met de tegenbetogers. "We moesten ingrijpen om te verhinderen dat er ruiten van de bus werden ingeslagen en dat de situatie uit de hand liep", zegt de politiewoordvoerder. "Bij de ontbinding van de betoging is er nog even een confrontatie geweest tussen de Turkse tegenbetogers en de politie. Er werden projectielen naar de politie gegooid en het waterkanon werd opnieuw ingezet. Voorpost en de tegenbetogers werden op veilige afstand van elkaar gehouden."

Er zijn geen meldingen van ernstige verwondingen. Het bleef bij de ene arrestatie.