Ambtenaar (37) moet verplicht op pensioen

De regering wil dat langdurig zieken sneller weer aan de slag gaan. Maar dat blijkt niet altijd mogelijk. Bart De Blaes, een ambtenaar van 37 uit Landen die na ziekte opnieuw aan het werk wilde, werd verplicht op pensioen gesteld.

Bart heeft bijna tien jaar gewerkt als cipier in de gevangenis van Leuven. Na een reeks ongevallen, is hij nu een pijnpatiënt en heeft hij vooral last aan zijn handen en onderbenen. De cipier vroeg om een aangepaste job en kreeg die ook. Hij kon aan de slag in een gevangenis in Brussel maar stootte op een taalbarrière.

Omdat ambtenaren vast benoemd zijn, kunnen ze niet veranderen van overheidsdienst en dus kreeg Bart deze week te horen dat hij met ziektepensioen moet. Voortaan moet hij terugvallen op een pensioen van 720 euro per maand.

Schande
“Ik vind het schandalig dat mensen die een paar duizenden euro's per maand verdienen, beslissen dat iemand anders daarmee moet rondkomen en dat je geen kans krijgt op iets anders”, zegt Bart De Blaes.

Elk jaar worden zo'n 2.500 ambtenaren vervroegd met ziektepensioen gestuurd. Nochtans moeten we allemaal langer werken, en dat wil Bart ook. Daarom gaat Bart tegen de beslissing in beroep.