Kind krijgt voor het eerst in België euthanasie

In alle stilte en discretie is voor het eerst in ons land een minderjarige overleden na euthanasie. Wettelijk gezien bestaat de mogelijkheid al sinds het voorjaar van 2014, maar nog nooit werd euthanasie effectief uitgevoerd bij een minderjarige.

De arts die de euthanasie uitvoerde, heeft deze week een dossier bezorgd aan de Federale Evaluatie en Controlecommissie Euthanasie. Dat wordt bevestigd door onder meer professor Wim Distelmans, voorzitter van de commissie.

Het gaat om een Nederlandstalig dossier, wat erop wijst dat de euthanasie in Vlaanderen is uitgevoerd. Hoe oud de jongere was, is niet geweten. Hij of zij leed aan een terminale ziekte.

Uitzondering
België is het enige land ter wereld waar euthanasie mogelijk is voor alle minderjarigen. De uitbreiding van de oorspronkelijke euthanasiewet uit 2002 is er al tweeënhalf jaar. Sinds haar goedkeuring is er felle kritiek uit binnen- en buitenland. Volgens Distelmans is euthanasie bij een minderjarige enkel in erg uitzonderlijke en uitzichtloze gevallen een optie.

Dat het zo lang geduurd heeft vooraleer de wet voor het eerst is toegepast, bewijst dat. "Er zijn gelukkig erg weinig kinderen die in aanmerking komen, maar dat betekent niet dat we hen het recht op een waardige dood mogen ontzeggen."

Recht voor kinderen
In het buitenland wordt er vaak vol ongeloof gereageerd op onze euthanasiewetgeving en dat is nu niet anders. Internationale media berichten uitgebreid over het feit dat Belgische artsen een minderjarige hebben geholpen om te sterven. Toch blijven de voorvechters van de wet in ons land er bij dat ook kinderen de keuze moeten hebben om te sterven zoals zij dat willen.

Bekijk ook: