Ook problemen met adoptie in Ethiopië

Na eerdere problemen met adoptiedossiers in Oeganda, duiken er nu ook problemen op met interlandelijke adopties met Ethiopië. Door een herstructurering bij de betrokken administratie in Ethiopië zijn een vijftigtal dossiers uit Vlaanderen geblokkeerd.

Na problemen in Oeganda, zijn er nu dus ook problemen met adoptiedossiers in Ethiopië. Momenteel zijn er daar vijftien ouders die een kind kregen toegewezen en 37 ouders zonder toewijzing.

"Het ministerie dat zich over adopties ontfermt in Ethiopië, wordt hervormd", zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). "Dat betekent ook dat er nieuwe mensen worden aangeworven die nog opgeleid moeten worden. En vooraleer dat allemaal in de plooi is gevallen, is het onduidelijk wat de toekomst is voor de kinderen die geadopteerd zouden worden en voor de adoptieouders."

Lopende dossiers deblokkeren
Naar Ethiopië afreizen of een politieke of diplomatieke demarche raadt het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) af. Het wil de betrokken Ethiopische diensten eerst de kans geven de werking opnieuw op orde te krijgen. "Indien er tegen eind november geen vooruitgang is in de dossiers met toewijzing, dan zal het VCA ter plaatse gaan", klinkt het. Het doel is dan niet alleen om de lopende dossiers te deblokkeren, maar ook te kijken of er in de nabije toekomst überhaupt nog wel adopties uit Ethiopië mogelijk zijn.

Bekijk ook: