Kinderen leren veilig naar school gaan

Kleuters en lagere schoolkinderen steken nog te vaak de straat over zonder te kijken. Als ze zelf schuld hebben aan een ongeval, dan is dat in bijna de helft van de gevallen omdat ze zomaar over straat lopen. Toch moedigen meer dan 1.000 scholen vandaag hun leerlingen aan om te voet of met de fiets naar school te komen, in het kader van de zogenaamde Strapdag. Op die dag stappen of trappen de kinderen dus naar school.

Voor het oversteken eerst naar links kijken, dan naar rechts, dan nog eens naar links. Zo wordt het ieder kind geleerd. Want kinderen blijven kinderen en vergeten dus soms om te kijken. Als ze als voetganger zelf een ongeval veroorzaken, dan is dat in bijna de helft van de gevallen omdat ze zomaar de straat oversteken en in een van de drie gevallen omdat ze achter een auto oversteken, en niet zichtbaar zijn.

De Strapdag, die het begin van de Week van de Mobiliteit inluidt, moet kinderen en ouders daarom sensibiliseren om op een veilige manier te voet of met de fiets naar school te komen. "Elk jaar ontdekken veel mensen dat stappen of trappen naar school toch vlotter en veiliger gaat dan vooraf gedacht”, aldus mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). “In de komende jaren moeten we fietsers en voetgangers nog meer ruimte bieden, zodat het voor meer kinderen elke dag Strapdag kan zijn.”

Week van de Mobiliteit
De Week van de Mobiliteit loopt van vandaag tot en met donderdag 22 september. "De Week van de Mobiliteit is een warme oproep om te experimenteren met je mobiliteit”, zegt Koen Van Overmeiren van Netwerk Duurzame Mobiliteit. “ Neem de fiets of een deelwagen, carpool met je collega's of ga met het openbaar vervoer. De alternatieven voor de auto zijn vaak aangenamer, gezonder, goedkoper én je doet ons klimaat een plezier.”