14-jarige verzon ontvoering Willebroek

Het 14-jarig meisje dat naar eigen zeggen in Willebroek ontvoerd werd maar kon ontsnappen, heeft haar verhaal verzonnen. Dat bevestigt het parket aan VTM NIEUWS. Waarom het meisje de ontvoering verzon, is nog niet geweten.

Het meisje deed aangifte bij de politie toen ze naar eigen zeggen op klaarlichte dag door een onbekende man in een zwart minibusje werd getrokken. “Ik zag op mijn weg naar huis een zwart busje. Ik dacht dat het een normale man was die een pakketje ging wegbrengen, maar dat was niet zo”, vertelde ze. “Hij liep onverwacht achter mij aan, stak een zak over mij heen en hij sleurde me in zijn wagen.”

Volgens het verhaal van het meisje was het busje vertrokken, maar slaagde ze erin om zich te bevrijden. Ze was dan te voet terug naar huis gewandeld, waar haar ouders de politie hebben gecontacteerd.

Opsporingsbericht
De politie van Mechelen-Willebroek verspreidde meteen een opsporingsbericht voor de man met een gedetailleerde robotfoto. De man had volgens het meisje blonde dreadlocks in een staart tot op de rug, en droeg een lichtblauwe jeansbroek, groene lage schoenen van het merk All Stars en een wit T-shirt.

Al snel kwamen er verschillende tips binnen. De politiezone Mechelen-Willebroek startte ook met extra toezicht in de schoolomgevingen en er werd een brief opgesteld met tips om de ongerustheid bij de mensen in de regio aan te pakken.

Paniek
Steeds meer elementen in het onderzoek wezen erop dat het meisje het verhaal verzonnen had. Overmand door paniek voor het mogelijk te laat thuiskomen rakelde het meisje dit verhaal op.

De politie twijfelde eigenlijk meteen aan haar verhaal, omdat ze haar parcours erg nauwgezet kon navertellen en er op bewakingsbeelden ook niets te zien was. Het meisje bleef echter bij haar verhaal en de politie heeft dan ook alle middelen ingezet om de dader te vinden. “Per dag zijn ongeveer tien à vijftien mensen per dag extra ingezet”, zegt Dirk Van De Sande van de politie Mechelen-Willebroek.

"Raken snel verstrikt in hun leugens"
Volgens kinderpsychologen kunnen tieners de gevolgen van dergelijke leugens niet volledig inschatten. Eens ze een grote leugen vertellen, raken ze er vaak snel in verstrikt. “Soms zijn de kinderen erg angstig voor de reacties van hun ouders omdat ze negatieve ervaringen hebben gehad met ongehoorzaam gedrag”, zegt ook kinder- en jeugdpsychologe Natalie De Schepper. “Verder overzien ze niet steeds de gevolgen op lange termijn.”

Bekijk ook: