Vlaanderen opent jacht op Chinese krab

Vlaanderen heeft een plan klaar om de Chinese wolhandkrab terug te dringen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). Die zorgt voor heel wat overlast, bijvoorbeeld aan sluizen op de Demer. 

De Chinese wolhandkrab komt van nature voor langs de kusten van China en Korea. Op de wollige beharing op de scharen na, is haar uiterlijk nagenoeg hetzelfde als de inheemse soorten in Vlaanderen. De krabbensoort werd in 1933 voor het eerst in ons land opgemerkt, in Antwerpen, en was vermoedelijk als verstekeling met een schip meegereisd. Watervervuiling vanaf de jaren vijftig leidde tot een achteruitgang maar door de verbeterde waterkwaliteit van de afgelopen decennia is het dier terug in opmars.

Overlast
De wolhandkrab is de enige krabbensoort die in Vlaamse binnenwateren wordt vastgesteld. Ze trekken naar zee voor hun voortplanting (en dood). Ter hoogte van obstakels, zoals sluizen op de Demer in Aarschot, kan dat leiden tot grote overlast.

Er is nu een stappenplan met zeven concrete acties om de soort onder controle te houden - uitroeien is geen reële doelstelling meer - en de overlast in te perken. Dat gaat onder meer over over proefvangsten, een folder voor omwonenden van getroffen waterlopen, een handleiding voor gemeentebesturen, en experimentele bevissing. Er gaan ook stemmen op om rattenvangers in te zetten.

Geel overspoeld
Enkele maanden geleden werd Geel nog overspoeld door tientallen krabben. De dieren waren uit de nabijgelegen rivier de Nete gekomen op zoek naar een plek om zich voort te planten.