Bier vloeit 3 km (!) onder Brugge door

In de brouwerij De Halve Maan in Brugge transporteren ze vanaf vandaag hun bier via een ondergrondse bierleiding van meer dan drie kilometer lang. De leiding loopt van de brouwerij in het centrum, tot in de bottelarij buiten de stad. Er is een half jaar aan gewerkt. De leiding houdt de grote tankwagens buiten de stad, en zo kan de brouwerij ook verder uitbreiden.

Als het bier van brouwerij De Halve maan gebotteld wordt heeft het al een gigantische weg afgelegd, via een gloednieuwe ondergrondse bierleiding. Vanuit de brouwzaal in het centrum van Brugge vertrekt een buis van maar liefst 3.276 meter tot in de bottelarij, buiten de stad. De leiding gaat zelfs tot 34 meter diep onder een parkeergarage. Eigenlijk lopen twee leidingen naast elkaar, waardoor afwisselend Brugse Zot en Straffe Hendrik vloeit.

Onveilig
Het transport gebeurde tot nog toe via vier en vijf grote tankwagens die elke dag tussen de brouwerij en de bottelarij reden. Dat leidde niet alleen tot onveilige toestanden, het hield ook de uitbreiding van de brouwerij tegen.

De bierleiding kost alles samen zo’n vijf miljoen euro. Voor een tiende is dat betaald via crowdfunding. En dat kan nog tot morgenavond via de website van de brouwerij. Afhankelijk van het bedrag, krijg je de rest van je leven bier in de plaats.