4.000 jobs weg sinds begin september

Het regent de afgelopen weken ontslagen in de Belgische bedrijven. Vandaag kondigden Douwe Egberts, oliebedrijf Haliburton en MS Mode een reeks jobverliezen aan. Daardoor staan sinds begin deze maand al bijna 4.000 jobs op de helling bij zeven verschillende bedrijven. 

1. Caterpillar: 2.200 jobs
Op 2 september maakte Caterpillar bekend dat het zijn fabriek in Gosselies, bij Charleroi, sluit. De productie zal verhuizen naar het Franse Grenoble en naar andere vestigingen buiten Europa.  In maart 2014 werden al eens 1.331 banen geschrapt in Gosselies, nu komen daar nog eens 2.200 banen bij.

2. Toeleverancier Caterpillar: 120 jobs
Door de sluiting van Caterpillar komen ook tientallen toeleveranciers in de problemen. Bij het Japanse Yusen Logistics sneuvelen 120 banen op de site in Gosselies. De topman van Yusen viel zelf uit de lucht van de aangekondigde sluiting van Caterpillar. "Aan ons was op voorhand niets gezegd", aldus de man. "Maar het is voor ons wel een beslissing met zeer zware gevolgen."

Volgens schattingen zou de sluiting van Caterpillar in totaal zelfs 3.600 directe en indirecte ontslagen kunnen veroorzaken.

3. Axa: 650 jobs
Amper drie dagen later worden opnieuw 650 banen geschrapt, ditmaal bij verzekeraar AXA. De ontslagen zullen geleidelijk aan gebeuren, tot 2018. Opvallend: het bedrijf maakte in 2015 nog vierhonderd miljoen euro winst. "AXA is een solide bedrijf, er wordt voorzien om een solide bedrijf te blijven tot ver in de 21ste eeuw", repliceerde CEO Jef Van In daarop.

4. P&V: 300 jobs
De bank- en verzekeringswereld blijft bloeden, want ook P&V zet honderden banen op de tocht. Het gaat niet om naakte ontslagen. Tegen 2020 verdwijnen 300 banen via natuurlijk verloop, interne mobiliteit en eindeloopbaanregelingen.

5. Douwe Egberts: 274 jobs
Ook het iconische Douwe Egberts houdt het voor bekeken in ons land. Het koffiebedrijf kondigde vandaag aan zijn enige fabriek in België, die in Grimbergen ligt, te sluiten. Bijna 300 jobs sneuvelen er. "Iedereen is hier in shock natuurlijk", klinkt het bij de socialistische vakbond. "Sommigen hadden het voelen aankomen, maar de meeste mensen zijn aangeslagen. Er is kwaadheid, er is woede en verdriet."

6. Halliburton: 50 jobs
De sluiting van de Douwe Egbertsfabriek is het begin van een zwarte dag. Ook olie- en gasbedrijf Haliburton wordt met sluiting bedreigd, zo bleek deze morgen op een bijzondere ondernemingsraad. Enkele maanden geleden was er al een wereldwijde sanering bekendgemaakt, maar toen werd gezegd dat Drogenbos buiten schot zou blijven. Vijftig mensen vrezen voor hun job.

7. MS Mode: 220 jobs
Ook bij MS Mode komt er vandaag slecht nieuws uit de bus. De Nederlandse modeketen zit al langer in slechte papieren. De vestigingen in Nederland en verschillende andere landen bereiden een doorstart voor, maar de Belgische vestigingen maken daar geen deel van uit. In ons land werken 220 mensen bij MS Mode.