Douwe Egberts wil fabriek sluiten

Het koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts ziet geen toekomst meer in zijn fabriek in Grimbergen. Het bedrijf maakte in een persbericht bekend dat het de fabriek wil sluiten. Er staan 274 banen op de tocht. Op dit moment wordt het personeel ingelicht over de plannen van het bedrijf.

De productie in Grimbergen zou stopgezet worden in januari 2017. Tegen dan moeten de activiteiten overgebracht zijn naar andere sites binnen het toeleveringsnetwerk van Douwe Egberts, klinkt het. Volgens het bedrijf "is het commercieel niet langer houdbaar om de Grimbergensite uit te baten in de huidige context van het vernieuwde toeleveringsnetwerk". 

"Het is met veel spijt dat we deze intentie om de fabriek in Grimbergen te sluiten aankondigen", staat te lezen in het persbericht. "Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen."

"Iedereen is in shock"
Er zal nu een informatie- en consultatiefase volgen met de vakbonden. Het bedrijf belooft alvast dat de betrokken medewerkers "de meest efficiënte ondersteuning krijgen" in geval de sluiting bevestigd wordt.

Volgens Pieter Vanderelst van de socialistische vakbond is de verslagenheid bij de werknemers niettemin erg groot. "Iedereen is hier in shock natuurlijk", zegt hij aan VTM NIEUWS. "Sommigen hadden het voelen aankomen, maar de mensen zijn aangeslagen. Er is kwaadheid, er is woede en verdriet."

Bodyguards
“Vandaag is speciaal een topman van Douwe Egberts uit Nederland naar hier gekomen”, dat vertelt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dée die ter plaatse is. “Die topman had ook twee bodyguards bij zich. Hij vreesde dus voor agressie, maar zo ver is het niet gekomen. De werknemers hebben wel erg emotioneel gereageerd. Om die reden moeten ze vandaag en morgen niet meer werken. Normaal gezien moeten ze maandag terugkomen en dat is ook de start van de onderhandelingen.”