Ontsnappingskoning leidt bende vanuit cel

De Mechelse ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki leidde een criminele organisatie vanuit zijn Marokkaanse cel. De recherche van Mechelen-Willebroek heeft de organisatie blootgelegd die zich onder meer bezighield met drugshandel. Er werden daarbij 100.000 XTC-tabletten en 1,2 kilo cocaïne in beslag genomen, samen goed voor een straatwaarde van om en bij de 600.000 euro.

De organisatie werd door Sekkaki vanuit de gevangenis geleid, hij kreeg daarbij de hulp van zijn twee broers. "Naarmate het dossier vorderde, werd duidelijk dat hij vanuit zijn cel in Marokko de regie in handen leek te hebben van een grotere bende, waartoe ook twee van zijn broers en een aantal vertrouwelingen behoorden", zegt parketwoordvoerster Nele Poelmans.

Overvallen
De bende hield zich niet alleen bezig met verdovende middelen, maar ook met diefstallen met geweld, overvallen en wapenhandel. Het onderzoek bracht aan het licht dat er in december 2015 plannen gesmeed werden voor het plegen van een 'home invasion', maar de speurders wisten die te verijdelen.

Het onderzoek gaat verder, ook in Marokko, waar Ashraf Sekkaki nog verhoord moet worden. "In de marge van dit onderzoek kwam ook aan het licht dat hij plannen had om uit de gevangenis te ontsnappen. De Marokkaanse autoriteiten werden op de hoogte gebracht, zodat ze de nodige maatregelen kunnen nemen", aldus Nele Poelmans.

Ontsnappingskoning
Sekkaki wist in 2003 te ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout en in 2009 ontsnapte hij in een helikopter uit die van Brugge. Ook in Marokko kon hij in 2010 uit de gevangenis van Oujda ontkomen.